Ni slaba ideja. Plačevanje DDV-ja obrnimo na glavo: lažje bomo zmanjšali javno upravo in odpravili prekarno delo.

Bojan Požar, Ljubljana, 15.05.2018 06:00
Dobra stran aktivnega vstopa na politično sceno za novinarja, vajenega svojih virov in anonimk, so tudi ideje in predlogi, ki (ti) jih pošiljajo državljani. Dnevno jih dobivam na desetine. Takšnih in drugačnih, od ljudi, ki jih osebno poznam, do tistih, ki jih ne.
No, tole okoli načina plačevanja davka na dodano vrednost, torej DDV, ki je največji vir državnega proračuna, se mi zdi izjemno zanimivo, saj sem tudi sam, kot medijski podjetnik, navdušen nad čim nižjimi davki in zelo dobro vem, kaj žuli poslovni svet.
Tako mi piše, in to je pravzaprav že kar en dober članek:
"Živijo Bojan,
ko sem prebiral tvojih 33 programskih točk, mi manjka ena ključna točka. Ta je - plačevanje davkov in prispevkov (davka na dodano vrednost - DDV-ja) po "plačani realizaciji". Takšno ureditev smo imeli v devetdesetih letih, nato pa sta jo dva ekonomska škodljivca, lubadarja, tedanji minister za finance Mitja Gaspari, kasneje tudi guverner Banke Slovenije, in njegova državna sekretarka, ne boste verjeli - Milojka Kolar (oba iz stranke LDS), danes osovražena ministrica za zdravje, ob pomoči celotne kamarile takratnih vladnih koalicij odpravila. Tudi Janez Janša in Janez Šušteršič te anomalije nista ukinila.
Plačevanje davkov po plačani realizaciji ti bo, ko boš v parlamentu in morda tudi v vladi, omogočilo bistveno lažjo pot pri ukinitvi tretjine delovnih mest v javni upravi. Na ta način bi lahko v veliki meri odpravili tudi prekarno delo. Razmislite." Podpis: B. Š.
Bomo! Tako se bo država (vlada), če bo hotela pobirati DDV, tudi prisiljena organizirati in pobrigati, da bodo računi pravočasno plačani!

 

 

Komentarji
Prijava
Za komentiranje morate biti prijavljeni
Opozorilo: uredništvo spletnega portala Pozareport.si bo po svoji presoji sporne komentarje izbrisalo in po potrebi posameznim avtorjem odvzelo možnost pisanja. Opozarjamo tudi, da je po Kazenskem zakoniku vsak posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja, nestrpnosti in grožnje zoper življenje ali telo druge osebe.

captcha

 • Ajdemi_Popushi
 • 15.05.2018 15:12:33
V nekaterih primerih lahko (po 76.a členu ZDDV-1)DDV prevalimo na naročnika.
Jaz bi sicer bolj štartal na čim nižji DDV !
17% ???
To bi bilo nekaj...
 • Viktorh
 • 15.05.2018 13:38:41
@torpedo,
vprašam vas le še to, zakaj Jankovića ne ovadite zaradi storitve kaznivega dejanja goljufije.
 • Viktorh
 • 15.05.2018 13:36:35
@torpedo. Vse to vem, sem pravnik
 • torpedo
 • 15.05.2018 12:32:59
@viktorh.Sedaj vam bom napisal kako izgleda v praksi oz.kako to izgleda pri podjetniku.Podizvajalci v kriminalnih Stožicah v večini niso bili poplačani za svoje delo.Nekateri so zaradi tega pristali v stečaju,eden je zaradi stiske naredil samomor.Dvema od teh sem svetoval kako iz zagate in sta se komaj rešila stečaja.Na glavi sta imela davkarijo,dobavitelje in zaposlene,ki niso dobili plače.Zavezanca sta morala najemati kredite,da sta postopoma zaprla vse terjatve.Država oz.davkarija niti slišati ni hotela,da za neplačani ddv s pobotom sede na račun dolžnikovega dolžnika.Državo je zanimalo samo,da pride do svojega ne glede na težave zavezanca oz.tistega,ki je delal.Vprašam vas ali je to pošteno.Sicer pa kmalu sledi porcija iz Strasburga kjer teče spor glede enostransko izbrisanih firm,ki sta jo izpeljala gaspari in rop in bo stalo državo okrog milijarde in pol evrov.Tako je to dragi črkobralci zakonov,ki so napisani proti državljanom.
 • Viktorh
 • 15.05.2018 12:14:11
@torpedo,
potem pa se delate, da ne veste kaj je napisal Simič, ki ima prav. Predlagajte spremembo zakonodaje. In zakaj se ne predstavite?
 • Vesna
 • 15.05.2018 12:02:24
Ne vem kdo ima prav v spodnji polemiki, po zdravi kmečki pameti se mi zdi nelogično plačevati DDV, če račun ni bil plačan. Eden od zelo perečih problemov je tudi plačevanje prispevkov za zaposlene. Moja sorodnica, upokojena uslužbenka SDK, mi je pojasnila, da se pred ukinitvijo te inštitucije ni smel deblokirati denar za plače, če niso bili poravnani vsi prispevki. In nato se je zgodil Drnovšek in je SDK ukinil. Še danes se zgodi, da se nekdo ne more upokojiti, ker mu delodajalec ni plačeval prispevkov. Zakaj se čudimo, da taki ljudje podpirajo demagoško govoreče osebke v podobi Mesca in Tomićke !
 • Jama 300,000 ne dotakljivih
 • 15.05.2018 10:38:44
pri ukinitvi tretjine delovnih mest v javni upravi.POLOVICO problem bo če jih ukinete polovico bodo izgubili svoje kupljene volivce z našim denarjem in prišleke iz SFRJ in ostalih. Ukiniti polovici OBČIN da ne bodo več kradli. Eden državni uslužbenec mi je dejal,NE morejo me TAKO malo plačati koker mal naredim .
 • mile
 • 15.05.2018 10:31:20
Ma gospod Požar, vi o pobiranju DDV nimate pojma o pojmu. DDV v vseh državah EU se obračunava na osnovi fakturirane realizacije, ker se drugače niti ne more. DDV je nevtralen davek in se vhodni DDV poračuna z izhodnim, neglede je bil plačan ali ne. Plača se samo razlika ali pa država vrne preplačan DDV, če je vhodni DDV višji od izhodnega. Ta ki vam je ta predlog poslal je navaden šalabajzer.
 • Davčni zavezanec
 • 15.05.2018 09:52:23
Če se lahko v tole še jaz vključim, kot podjetnik (že iz časa Markovičevega zakona).
Ne vidim niti enega razloga, zakaj bi plačeval DDV po plačani realizaciji in ne po fakturirani. Zagotovo pa DDV zavezanci že imajo to možnost, da obračunavajo in plačujejo DDV na tak način.
Plačilna disciplina se doseže z drugačnimi ukrepi (poenostavljnimi izvršbami, kar e-izvršbe že tudi omogočajo vrsto let).
Država pa praviloma tudi plačuje v pogodbenih rokih, saj imajo vse splanirano in gre za avtomatizem izvajanja plačil, ko je enkrat potrjeno v finančnem planu.
Zato ne razumem, zakaj bi se plačilna disciplina kaj izboljšala, če se "obrne" način obračunavanja DDV?
Pod črto je vse samo stvar cash-flowa: pač DDV moraš plačati in tudi proračun zaradi tega ne bo nič na boljšem (ali na slabšem). Prav tako ne razumem, zakaj bi se s tem zmanjšalo število zaposlenih v javni upravi in odpravilo prekarno delo???
 • torpedo
 • 15.05.2018 09:16:08
@viktorh.Vi pravite,da pri nas vsi na vse spoznajo in debatirajo o vsem,čeprav o tem nimajo pojma.V komentarjih na ta članek se je vnela polemika me g. Simičem, ki je bil direktor DURS-a in mano,bivšim davkarjem sedaj finančnim svetovalcem,ki je dosedaj dobil kar nekaj sporov z davkarijo.
Torej o tej temi sodijo kopitarji,ki se spoznajo na popravilo čevljev.
1 2
Kaj zanimivega zdaj berejo drugi
Davek na dodano vrednost najbolj polni slovenski proračun. Obrnimo plačevanje tega davka na glavo.
Vstop v galerijo slik